Gezin en kanker start weer in het najaar

Als iemand in je gezin of omgeving kanker krijgt, dan kan dat behoorlijk heftig zijn. Het ziek zijn en de emoties die erbij horen, hebben effect op alle gezinsleden en schoppen het normale leven in de war. Je kunt te maken krijgen met allerlei gevoelens waar je geen raad mee weet. Het kan heel erg fijn zijn je verhaal te delen en vragen te stellen aan iemand die er vanuit levens- en werkervaring mee te maken heeft. Erover praten en praktische en persoonlijke ondersteuning kunnen een gezin helpen op een passende manier verder te gaan.

De Eik kent een historie waar kinderen en jongeren van wie een ouder kanker heeft, elkaar ontmoeten en gezamenlijk activiteiten aangeboden krijgen. Kinderen en ouders hebben uitgesproken dat zij beiden behoefte hebben aan lotgenotencontact. Dat is in het programma ‘Gezin met kanker’ verweven. Een bijzonder concept voor kinderen in de leeftijd 7 tot en met 12 jaar én hun ouders/opvoeders.

‘Als een jeugdige te maken heeft met kanker in het gezin of in de directe omgeving, kan deze hier erg over in zitten. Het is niet gemakkelijk om kanker bespreekbaar te maken binnen een gezin. Kinderen zijn erg gevoelig en opmerkzaam. Ze kunnen hierdoor verdrietig, bang of boos zijn of zich alleen voelen. We merken vaak dat kinderen en jongeren aansluiting missen in hun klas. Vriendjes en vriendinnetjes weten, gelukkig, vaak niet hoe het voelt om op jonge leeftijd met ziekte of overlijden te worden geconfronteerd’, aldus Laura van Nispen van Fiks begeleiding.

Fiks Begeleiding biedt sinds 3 jaar begeleiding aan gezinnen met kanker. Laura van Nispen is afgestudeerd ‘Persoonlijk begeleider en Jeugdhulpverlener’, werkzaam in de regio Eindhoven.  

Wil je alvast kennismaken met Laura en één van haar programma’s bij De Eik? Edith van Zalinge maakte een illustratieve video van een woensdagmiddag bij ‘Gezin en kanker’.

Start nieuwe groep Gezin en kanker
In het najaar start er weer een nieuwe groep Gezin en kanker.

De Eik heeft dit bijzondere programma van 9 bijeenkomsten de afgelopen jaren al een paar keer doorlopen. De ouders en kinderen waren heel enthousiast. “Met andere ouders en kinderen praten over kanker in De Eik hebben we als heel waardevol ervaren,” vertellen deelnemende ouders. “We kunnen nu in het gezin beter praten over kanker. De kinderen en jongeren vonden het geweldig en blijven elkaar ook na het programma ontmoeten bij De Eik!”

Het programma ‘Gezin en kanker najaar 2023’ start op 2 oktober 2023. Die eerste bijeenkomst op maandagavond is alleen voor de ouders/opvoeders. De volgende acht bijeenkomsten zijn op woensdagmiddag met de kinderen, zoals in het Programma Eik – Kasam najaar 2023 te lezen is. Dan zullen parallel daaraan ook de ouders ontvangen worden.

Over Fiks Begeleiding
Het is mogelijk om op 6 september een afspraak te maken voor een kosteloze persoonlijke kennismaking/consultatie.Om de ondersteuning van Fiks Begeleiding vergoed te krijgen is een verwijzing nodig vanuit jouw gemeente. Wil je begeleiding vanuit Fiks Begeleiding? Vraag dan naar de voorwaarden en eventuele wachtlijst en raadpleeg dan de website van de gemeente waar je woont en zoek op de term: WMO en/of Jeugdhulpverlening om te kijken of je recht hebt op financiering vanuit wetgeving. 

Plan een kennismaking óf schrijf je in!
Wil je meer weten of graag eerst even kennismaken? Dat kan. Kijk in onze webagenda en kies een tijd. In dat blok reserveren we dan tijd voor een persoonlijk gesprek.
Kennismakingsgesprek 6 september 11.00-11.30 uur
– Kennismakingsgesprek 6 september 11.45-12.15 uur
– Kennismakingsgesprek 6 september 12.30-13.00 uur

Direct inschrijven? Dat kan ook via het aanmeldformulier in onze webagenda.