In de media: een chemobrein na je kankerbehandeling

De behandeling van kanker en met name chemotherapie is een aanslag op iemands lijf. Vooral ook op de lange termijn. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Klachten die daarmee gepaard gaan, zijn concentratieproblemen, helder denken en onthouden. Ook gevoeligheid voor omgevingsprikkels kan lastig zijn. Voor een fitter lijf gaan we sporten, en voor een fitter brein? Op dinsdagavond 14 maart organiseerde De Eik in samenwerking met Máxima MC een informatieavond over het chemobrein.

Wat is een chemobrein?

Uit onderzoek van Amsterdam UMC en het Nederlands Kanker Instituut blijkt dat de verbinding tussen de verschillende hersengebieden bij patiënten die chemotherapie kregen is aangetast. Het werkgeheugen functioneert dan minder goed. Overgangsklachten en stressvolle ervaringen kunnen ook een rol spelen. Werkgeheugen-problemen hebben grote impact op het dagelijks functioneren, en zeker op het functioneren in werksituaties. Het trainen van het brein is iets waarvan we weten dat dit beperkt effect heeft. Wel zijn er andere dingen die je kunt doen om minder last te hebben van de klachten, je brein gezond te houden en herstel van de klachten te bespoedigen.

Voorlichting geeft verlichting

Daarom organiseerde De Eik in samenwerking met Máxima MC een informatiebijeenkomst over het chemobrein. Marieke van de Wal (Psycholoog) en Angelique Brands (verpleegkundig specialist borstkanker) behandelden onderwerpen zoals het functioneren van het brein en de invloed van behandelingen en wat je eraan kunt doen.

De bijeenkomst was bedoeld voor mensen die een chemokuur (moeten of hebben) ondergaan én hun naasten.

In de media

Kon je er niet bijzijn? Niet getreurd. Het Eindhovens Dagblad heeft er een artikel over geschreven. Je leest het artikel via deze link: https://www.ed.nl/eindhoven/chemobrein-na-je-kankerbehandeling-je-merkt-het-pas-als-je-het-leven-weer-oppakt~a08e74ef/

Heb je ook te maken met een chemobrein en zou je hier eens over willen praten, neem dan eens contact met ons op. We bieden je graag een luisterend oor en hulp.