Johanne Bloemen oncologisch chirurg over psychosociale ondersteuning

IPSO Interview Johanne Bloemen oncologisch chirurg Catharina ziekenhuis

‘Psychosociale zorg is onmisbaar. Na de diagnose komt de patiënt in een traject met intensief ziekenhuisbezoek en zit volledig in de doe-modus. In deze fase merk je dat mensen hun gevoel tijdelijk kunnen parkeren om alles te doorstaan. Als dit achter de rug is, gebeurt het niet zelden dat patiënten in een zwart gat belanden. Dan is het ontzettend waardevol dat de Centra voor leven met en na kanker er zijn. Ik merk dat patiënten vooral veel hebben aan het lotgenotencontact. Dit komt denk ik omdat patiënten het vaak beu zijn om patiënt te zijn. Er is wel behoefte aan het delen van je verhaal, maar zonder witte jassen en zonder medische lading.

Toch merk ik wel dat er een drempel is om hulp te vragen. Mensen hebben vaak het gevoel dat de emoties er gewoon bij horen en dat ze niet mogen klagen. Ik en mijn collega’s proberen dit bespreekbaar te maken, want leven met en na kanker beïnvloedt mensen dagelijks. Het is niet kanker eruit en door, we kijken naar de hele mens. Hoe graag ik ook wil zorgen, ik heb niet de kennis om in die uitgebreide psychosociale zorg te voorzien. Maar ik ken wel goed de wegen om dit te faciliteren voor de patiënt. Psychosociale zorg krijgt bij ons in het ziekenhuis veel aandacht en is goed geborgd. Wij werken dan ook samen met de Eik, het Centrum voor leven met en na kanker hier in Eindhoven. Zij zijn ook met een infopunt aanwezig in het ziekenhuis om de drempel nog lager te maken en deze ondersteuning meteen aan te kunnen bieden aan zowel de patiënt als zijn of haar naasten.

Het zou goed zijn als de Centra voor leven met en na kanker een stevigere positie krijgen. En dat ze de ruimte krijgen om behoeftegericht te werk te blijven gaan, zodat het geen eenheidsworst wordt. Het wordt steeds ‘normaler’ dat mensen kanker krijgen en dit overleven. De centra kunnen de zorg gedeeltelijk ontlasten, het is dan wel belangrijk om ze actief te benoemen in het ziekenhuis, zodat mensen weten dat ze daar terecht kunnen voor ondersteuning.’

Kijk voor alle activiteiten en bijeenkomsten in onze agenda.