Eindhovense Berenkuil gaat twee maanden dicht voor fietsers: tot 2,5 kilometer omrijden

EINDHOVEN – Het bekendste fietsknooppunt van Eindhoven, de Berenkuil, gaat vanaf maandag 18 juli maar liefst twee maanden dicht voor fietsverkeer. Fietsers moeten hierdoor tot wel 2,5 kilometer omfietsen. 

Diede Hoekstra 15-07-22, 10:55 Laatste update: 16-07-22, 08:25 Bron: ED
Premium artikel ED of lees het bericht hieronder.

De Berenkuil moet dicht omdat de bestrating vervangen wordt. Het knooppunt is straks onderdeel van de snelfietsroute tussen Eindhoven en Helmond en krijgt daarom snel asfalt. Uiteindelijk fijn voor de fietser, maar de komende twee maanden moet die dus wel wat extra kilometers maken.

Geen korte route

Een voorbeeldje: volgende week schieten de temperaturen boven de 30 graden en wie dan vanuit Stratum naar zwemplas de IJzeren Man fietst voor een verkoelende plons, kan even niet de korte route door de Berenkuil pakken. De omleiding gaat via de Fuutlaan en dan door het Dommeltunneltje en de Professor Dorgelolaan. Ongeveer 2,5 kilometer om.

Omfietsen kan ook via de Cebeleslaan en de oversteek bij de Koudenhovenseweg Zuid, om vervolgens het fietspad naast de Eisenhowerlaan te pakken. Het aantal extra kilometers is dan ongeveer gelijk. Ook fietsers die van noord naar zuid rijden, moeten de extra kilometers voorlopig voor lief nemen.

Snelfietspad Eindhoven – Helmond

De werkzaamheden aan de Berenkuil maken dus deel uit van de aanleg van een snelfietsroute die loopt van station Eindhoven Centraal naar station Helmond. Een route van in totaal 13,7 kilometer lang. Behalve in de Berenkuil gaan ook de fietspaden bij de Celebeslaan, ‘t Hofke en de Loostraat op de schop. De meeste projecten worden uitgevoerd in fases, maar in de Berenkuil wordt het asfalt in één keer aangelegd. Daar wordt bovendien ook het terugkerende probleem van wateroverlast aangepakt. 

In de Berenkuil worden de werkzaamheden halverwege september afgerond. Het werk aan de weg in de Celebeslaan duurt nog tot november en bij ‘t Hofke zijn ze pas in februari 2023 klaar.