Handmassage en een goed gesprek tijdens de chemo in het Catharina Ziekenhuis

opnieuw onder de aandacht
Door: Arnold Mandemaker
Bron: Eindhovens Dagblad
Datum: 07-02-2020

EINDHOVEN – ,,Gerichte aandacht, even wat afleiding.” Inez Olivier, vrijwilligster van inloophuis De Eik, geeft kankerpatiënten in het Catharina Ziekenhuis handmassage. En daarbij hoort natuurlijk een goed gesprek. 

Terwijl de chemo-vloeistof druppel voor druppel in het infuus verdwijnt, zit Inez Olivier naast de 60-jarige patiënte die deze behandeling ondergaat. Voorzichtig masseert zij de linkerhand van de dame, die ondertussen volop vertelt over haar kleinkinderen. ,,Dit is erg fijn”, zegt de dame die anoniem wil blijven. ,,Er zit veel spanning in mij en die loopt nu weg.”

Olivier (54)  is vrijwilliger van inloophuis De Eik in Eindhoven, waar mensen met kanker en hun familieleden steun en aanspraak vinden. Zes vrijwilligsters gaan sinds enkele jaren ook twee middagen per week, maandag en woensdag, naar het Catharina Ziekenhuis om ook daar kankerpatiënten bij te staan met handmassages. Nu nog alleen op de verpleegafdeling oncologie, maar het slaat zo goed aan dat wordt overwogen om de service ook uit te breiden naar de afdeling voor dagbehandeling.

Warm houden
Veel mensen die chemotherapie ondergaan krijgen last van tintelende vingers en tenen. Zo ook de dame waar Olivier nu mee bezig is. ,,Ik moet mijn handen warm houden. Als ik iets uit de koelkast wil pakken moet ik handschoenen aantrekken, anders krijg ik veel last.” Hoe ervaart zij de massage? ,,Het is helemaal niet wazig. Ik heb een gezellig gesprek en wat afleiding. Het personeel hier heeft daar geen tijd voor, die moeten zó hard werken.” Olivier haakt daar op in: ,,Voor u is het ook hard werken.”

De handmassages helpen de tintelingen te verdrijven. Maar dat is niet het hoofddoel, zegt Olivier nadat zij ook de rechterhand van de dame heeft behandeld. ,,Het is ook een fijn cadeautje. Handmassage is laagdrempelig. Het is wel anders dan wat ik bij De Eik doe. Hier raak je elkaar aan, dat geeft een andere dimensie, meer intimiteit.”

Ontspanning

De zes vrijwilligers (allen vrouwen) die de massages geven hebben een cursus gekregen, maar blijven ver weg van de medische kant, zet Olivier. Al is psycho-sociale begeleiding volgens haar niet los te zien van medische behandeling. ,,Ik begin altijd met de vraag: ‘hoe gaat het met u vandaag?’ Ik vraag niet naar de behandeling, want dat doen anderen al genoeg.  Ik richt mij op ontspanning. Sommigen doen hun ogen dicht, af en toe valt iemand zelfs in slaap. Dat is optimale ontspanning.”

De handmassages slaan zo goed aan dat nu wordt overwogen om deze service ook toe te voegen aan het brede aanbod van activiteiten in De Eik, zegt Olivier. ,,Daar kunnen bezoekers nu ook al massages krijgen, maar die worden gegeven door een fysiotherapeut.”

Hoofd leeg maken

Na een middag op de twaalfde verdieping van het Catharina moet Olivier tijdens de fietstocht naar huis wel even het hoofd leeg maken. ,,Want er liggen hier erg zieke mensen.” Zij roemt de waarde van het vrijwilligerswerk, dat zij doet naast haar betaalde baan in het onderwijs. ,Je gaat om met mensen die het niet zo gemakkelijk hebben. Je krijgt daar zoveel voor terug.” Daarom haar oproep: De Eik kan altijd nieuwe vrijwilligers goed gebruiken.