Catharina Ziekenhuis verwelkomt De Eik

Vaste plek vrijwilligers voor betere zorg bij kanker

EINDHOVEN – Het Catharina Ziekenhuis zet een bijzondere stap. Om kankerpatiënten beter te ondersteunen, krijgen vrijwilligers van Inloophuis de Eik een vaste plek in het ziekenhuis. 

Vanda van der Kooi 28-10-21, 14:00
Bron: ED

Specialisten en verpleegkundigen helpen je kanker te overleven. Maar hoe leer je leven mét kanker en zijn gevolgen? Om patiënten en hun naasten daarbij te helpen, krijgen vrijwilligers van Inloophuis De Eik vanaf maandag een vaste plek in het Catharina Ziekenhuis.

Zij gaan een informatiepunt bemannen in de hal van de ziekenhuisvleugel waar het zogeheten Catharina Kanker Instituut gevestigd is.

Het is de eerste keer dat het ziekenhuis in zijn gebouw een ‘fysieke’ plek inruimt voor een maatschappelijke organisatie. ,,Het Inloophuis vormt een zeer waardevolle aanvulling op onze medische expertise”, zegt Grard Nieuwenhuijzen, medisch directeur van het Catharina Kanker Instituut.

Eenzaam

Ruim een derde van de kankerpatiënten in Nederland voelt zich eenzaam, zo blijkt uit net gepubliceerd onderzoek. ,,Juist daar kunnen wij verschil maken”, zegt coördinator Thérèse van den Biggelaar van Inloophuis De Eik.

,,In heel Nederland zijn er inloophuizen als De Eik, maar lang niet iedereen weet dat. En als mensen het weten, is de stap vanuit huis hier naar toe soms te groot. Daarom zijn we heel blij met een plek in het Catharina zelf. De bekendheid bij de medische staf neem toe én we komen direct in contact met onze doelgroep.”

Bij het nieuwe ‘Infopunt Leven met kanker’ bieden vrijwilligers straks een luisterend oor. Zij zijn speciaal getraind door De Eik en helpen om informatie of activiteiten te vinden die de patiënten en hun partners en familie kunnen helpen bij het omgaan met deze ziekte.

En ze kunnen mensen vertellen over de mogelijkheid om – vanwege corona op afspraak – naar Inloophuis de Eik te gaan in winkelcentrum Haagdijk aan het Klein Tongelreplein 8. Bezoekers zijn elke werkdag welkom. Gemiddeld genomen wordt het inloophuis circa 5000 maal per jaar bezocht. Vorig jaar daalde dit aantal – door de coronasluiting – naar 1465.

,,Het gaat bij ons niet de hele tijd over kanker”, zegt Van den Biggelaar. ,,Maar het voordeel is: je bent als patiënt, naaste of nabestaande onder lotgenoten. Mensen kunnen kiezen wat ze willen doen, we hebben heel uiteenlopende activiteiten. Maar dat samen plezier maken, de dag plukken, is het belangrijkste. Bezoekers zeggen ook altijd weer: dit had ik veel eerder moeten doen.”

Inloophuis de Eik valt onder de landelijke organisatie IPSO. Het kan zijn werk doen dankzij giften van bedrijven en particulieren en subsidie van de gemeente Eindhoven van 51.000 euro per jaar. Door Covid vielen vorig jaar inkomsten weg, KWF Samenlopen voor Hoop in Geldrop, Valkenswaard, Veldhoven en Son werden uitgesteld. KWF Kankerbestrijding startte een noodplan voor alle 75 IPSO-inloophuizen, waaruit De Eik 31.000 euro kreeg.

Meer Nieuwsberichten over de samenwerking tussen Infopunt en De Eik:
Catharina Kanker Instituut gaat nauw samenwerken met Inloophuis de Eik
Opening-infopunt-leven-met-kanker