Emmyrel wandelt met vriendinnen Your Marathon Challenge

Marathon heeft niet alleen superfitte en sportieve deelnemers: ‘Ik loop ‘m uit. Puur op wilskracht’

EINDHOVEN – De hele of halve marathon lopen? Dat is alleen weggelegd voor superfitte, kerngezonde sporters. Alleen door keihard te trainen loop je die 21 of 42 kilometer uit. Toch?

Rob Burg 08-10-21, 13:30 Laatste update: 08-10-21, 13:33

Nou, dat blijkt nét even anders te liggen. Aan de start van Marathon Eindhoven verschijnen zondag ook deelnemers die een lichamelijke beperking of ziekte hebben. Zoals de tienjarige Benjamin van de Ven uit Eindhoven, die vorig jaar na een ernstig ongeval bijna zijn been kwijt was, maar nu -na een intensief revalidatietraject- op krukken de vijf kilometer loopt. 

Of neem Johnny Smetsers. De Eindhovenaar lijdt al acht jaar aan COPD, maar laat zich daardoor niet niet uit het veld slaan. De 56-jarige is klaar voor de halve marathon: ,,Puur op wilskracht loop ik hem uit.” 

Ik wilde per se blijven sporten, heb dat heel mijn leven gedaan en wil écht niet aan de zuurstofJohnny Smetsers

Vroeger was Smetsers verslingerd aan boksen, hij trainde jarenlang bij Ron Rovers van Muscle Fit en bouwde daar een superconditie op. ,,Daar ben ik Ron nog steeds dankbaar voor.” Maar boksen gaat niet meer, zeker niet nadat Smetsers ook nog eens geopereerd moest worden aan een dubbele nekhernia.

DCI Media

© DCI Media

,,Toen ben ik maar gaan hardlopen. Ik wilde per se blijven sporten, heb dat heel mijn leven gedaan en wil écht niet aan de zuurstof. Van bankzitten word je niet wijzer.”

Keikapot

Beetje bij beetje verlegde hij zijn grenzen. Laatst nog rende hij 15 kilometer. ,,Die zes kilometer kunnen er zondag ook nog wel bij”, verwacht Smetsers. ,,Ik zal wel keikapot zijn, maar dat heb ik er voor over. Ik zet gewoon de automatische piloot aan. Mijn tijd? Vind ik niet belangrijk. Als ik hem maar uitloop. En dat gaat lukken. Puur op wilskracht.”

Your Marathon Challenge

En dan is er ook nog de Your Marathon Challenge. Bedoeld voor iedereen die een wat minder sterke conditie heeft, maar wel dolgraag toegejuicht wil worden bij de finish op de Vestdijk. Onder de deelnemers is ook een team van mensen met kanker; bezoekers van De Eik in Eindhoven, inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten. 

In de afgelopen weken hebben zij al 41 kilometers bij elkaar gewandeld. De laatste loodjes volgen op zaterdag, als de resterende ruime kilometer wordt afgelegd tijdens de Your Marathon Challenge. 

Emmyrel Kersten-Deserno uit Nuenen doet mee aan de Your Marathon Challenge.

Emmyrel Kersten-Deserno uit Nuenen doet mee aan de Your Marathon Challenge.

Onder hen is ook Emmyrel Kersten-Deserno (53) uit Nuenen. Samen met een groep vriendinnen van De Eik doet zij mee. Bij de Nuenense werd twee jaar terug borstkanker geconstateerd. Ze kreeg chemobehandelingen, bestralingen en onderging een amputatie, waarbij vanuit de buik een borstreconstructie werd gemaakt.

,,Hardlopen is daardoor voor mij onmogelijk geworden. Bij elke stap die ik zet, trekt mijn buik. Heel jammer, want vroeger was ik echt een sporter. Heb aan wedstrijdzwemmen gedaan, hoogspringen, volleybal en tennis. Dat kan helaas niet meer, maar wandelen is ook heerlijk en bovendien heel goed voor de conditie”, vertelt Emmyrel monter. 

Echt, lopen is zó ontzettend belangrijkEmmyrel Kersten-Deserno

Elke dag wandelt ze een kilometer of vier, vijf met haar hond Milo. ,,Bewegen is goed voor je gestel”, zegt ze. ,,Als ik niet elke dag gelopen had, was ik destijds nooit zo sterk uit die operatie gekomen. Twee dagen dag erna al liep ik over de gang, tot grote verbazing van het verplegend personeel. Echt, lopen is zó ontzettend belangrijk.” 

Duizenden lopers zijn er klaar voor 

Lange tijd bungelden de coronamaatregelen als het zwaard van Damocles boven de Marathon Eindhoven. Diverse loopevenementen sneuvelden door de pandemie. Maar komend weekend is het dan toch zover en zullen duizenden hardlopers aan de start verschijnen van de 37e editie.

Pas op 20 september gaf Eindhovens burgemeester Jorritsma officieel het groene licht voor het grootste sportevenement van Brabant. Het loslaten van de 1,5 metermaatregel maakte het volgens hem mogelijk de hardloopwedstrijd te organiseren, zonder enige beperking.

Hoeveel deelnemers precies mee zullen doen aan de Eindhovense marathon is vooralsnog onduidelijk. Directeur Mario Kadiks van het organiserende Golazo Sports wil daarover nog niets kwijt. Vrijdag, tijdens een persconferentie, maakt hij dat bekend. Twee weken geleden stond de teller op ruim 13.000 lopers. Kadiks verwachtte toen dat er nog flink wat inschrijvingen bij zouden komen. 

Dat het deelnemersveld niet de aantallen zal halen van twee jaar geleden -vorig jaar ging door corona een streep door de marathon- lijkt echter duidelijk en was ook de inschatting van Kadiks. Veel hardlopers hebben door alle onzekerheid niet de voor hen noodzakelijke trainingsrondjes gelopen. In 2019 vond Marathon Eindhoven voor het laatst plaats, toen met een recordaantal van 23.500 deelnemers. 

Het evenement wordt gesponsord door ASML (hoofdsponsor), AON, Brabant Sport, gemeente Eindhoven, Jumbo en Certitudo Capital. Deelnemers kunnen zich ook laten sponsoren: de opbrengst is voor het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). 

Het programma telt twee dagen. Op zaterdag wordt onder meer de Renewi Plogging Run gelopen: daarbij wordt joggen en het inzamelen van zwerfafval gecombineerd. 

Een ander onderdeel die dag is de Your Marathon Challenge, bedoeld voor de iets minder fitte mensen die toch heel graag een keer de finish op de Vestdijk willen ondergaan. In de aanloop naar de marathon hebben zij in totaal 40 kilometer gelopen. Op zaterdag volgt de laatste 1,195 kilometer. Ook kunnen die dag wandelaars meedoen aan tochten van 12 en 18 kilometer. De start is op de Torenallee op Strijp-S. Onderweg worden deelnemers op diverse plekken ‘muzikaal ondersteund’. 

Live muziek is er ook op zondag. Vanaf 12.00 uur vindt een festival plaats op de kop van het Stratumseind, bij de kerk. Diverse dj’s maken hun opwachting, onder wie Daisy, Smerrik Diskjochies en Team Shawty. Vanaf 21.00 uur is er een afterparty bij café Thomas, met Herrie met Gerrie Soundsystem. De entree is gratis. 

De marathon start zondag op de Mathildelaan, de finish is zoals te doen gebruikelijk op de Vestdijk.