Evelien was 17 juni bij De Eik

Eindhovens Dagblad 23 juni 2021 over het bezoek van Evelien aan De Eik
of lees het artikel rechtstreeks hieronder ⬇️

Evelien overwon twee keer kanker, gooide haar leven om en fietst nu langs alle inloophuizen in het land: ‘Benader het leven en niet de kanker’

Anita Vliegenberg 23-06-21, 13:30

Evelien fietst vanuit Tilburg op haar E-bike met aanhanger naar Eindhoven. Ik fiets haar tegemoet en we treffen elkaar bij Oirschot. Ondanks het strakke schema pakken we onderweg een ijsje en Evelien vertelt honderduit. 

EINDHOVEN – ‘Borsten kwijt, baan kwijt, maar wel een fiets en een missie’. Met deze slogan op haar t-shirt fietst Eveline van der Werff (57) uit Noordwijkerhout langs alle 75 inloophuizen in Nederland. Tweeduizend kilometer in zes weken. Vorige week was ze in De Eik in Eindhoven en woensdag bezoekt ze De Cirkel in Helmond. Anita Vliegenberg 23-06-21, 13:30

Evelien heeft twee keer borstkanker gehad, toen ze veertig was en daarna op haar 51e. ,,Ik liep vast na het tweede kankertraject en kwam mezelf gigantisch tegen. Ik wist het allemaal niet meer, verhuisde twee keer en was moe, bang en machteloos. In mijn tweede boek ‘Dit boek brengt geluk’ vertel ik hoe ik hier weer uitkwam. Mijn leven is nu beter dan ooit en help ik anderen die hetzelfde meemaken.” Dit bereikte ze door de vraag te stellen: Wat vind ik nu echt belangrijk? 

Van K naar Beter Box

Vorig jaar gooide ze het roer om door zich volledig te gaan inzetten voor de wereld van kanker. Haar 34-jarige carrière als stewardess bij KLM hing ze aan de wilgen en ze schreef een boek. Begin juli start ze haar bedrijf  Van K naar Beter, met een thuisbox met tools voor mensen met kanker en voor mensen om hen heen die ook niet weten wat ze moeten doen. Van het overleven van kanker, weer overschakelen naar het ‘normale’ leven is een eenzaam proces. De taak van het ziekenhuis zit er op. Nu weer gewoon, maar het leven is helemaal anders geworden.

Maar eerst – ‘Ik ga mijn KLM-jetlag wegfietsen’ – de route langs de IPSO (Instellingen Psychosociale Oncologie) inloophuizen. Om meer bekendheid te krijgen en via het KWF geld te werven. Want er zijn wel veel donateurs, maar door corona gingen niet alleen veel sponsorwervingsacties niet door, maar moesten ook de huizen dicht. Inmiddels zijn de meeste weer open. ,,Maar jullie moeten écht iets doen aan het imago”, benadrukt Evelien in inloophuis De Eik aan het Klein Tongelreplein in Eindhoven. ,,Jullie doen geweldig werk, maar veel mensen weten dat niet. Het is allemaal zo somber, de website is te formeel. Dat weerhield mij ook om naar een inloophuis te gaan. Geen gezeur en geneuzel, benader liever het leven en niet de kanker. Laat meer leuke dingen zien, ook op sociale media.” Een pittig lesje marketing en communicatie, maar Evelien bedoelt het goed. In elk huis laat ze haar boek achter.

Beter imago

Dat weten ze bij De Eik ook. Er wordt aan gewerkt door IPSO, de overkoepeling van inloophuizen. Niet alleen aan het imago, maar ook aan het bekender maken van wat daar allemaal gebeurt voor mensen met kanker en hun naasten. Dat kan van alles zijn: een kopje koffie, yoga, een wandelgesprek, iets creatiefs doen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten en die weten wat ze doormaken. Even niks uitleggen of je sterker voordoen dan je bent. Allemaal niet nodig hier.  En allemaal dingen waar Evelien zo’n behoefte aan had. 

Jacqueline Selbeck, coördinator bij De Eik: ,,Onze vrijwilligers zijn opgeleid om de psychosociale kant van kanker bespreekbaar te maken. Steeds meer mensen leven met kanker. Gelukkig zien ook ziekenhuizen het belang in om deze kant van kanker te erkennen. Daarom zijn wij nu zo blij met de samenwerking met het Catharina Kanker Instituut.” Behalve ziekenhuizen heeft ook het KWF voortaan een andere visie op leven en gezondheid. Het fonds is nu niet meer alleen gericht op de genezing van kanker en onderzoek, maar ook op kwaliteit van leven met kanker.

Infopunt Leven met Kanker

Het CKI in het Catharina Ziekenhuis is de volgende stop. Sinds 1 juni werkt het instituut samen met De Eik en is er in de hal het Infopunt Leven met kanker. Evelien wordt opgewacht door borstkankerchirurg Yvonne van Riet. Zij ziet zeker het belang van begeleiding na de medische behandeling. Dat is volgens haar niet zozeer de taak van de arts, maar die kan de patiënt wel wijzen op de mogelijkheden. ,,Patiënten worden ontzettend geleefd. Daarom is het na-traject zo belangrijk.” Na het bezoek aan de arts kunnen patiënten meteen doorlopen naar het Infopunt, een kleine Eik, dat in september officieel geopend wordt. 

Beladen met cadeautjes en kralen die Evelien in elk inloophuis krijgt voor haar fietsketting, fietst ze naar haar logeeradres.  Zes weken lang van huis, wat zeker in de eerste weken mentaal heel zwaar was. Inmiddels is ze over de helft en heeft ze haar routine wel gevonden.

Kijk voor de route van Evelien op de website van het KWF bij acties. 

Lees meer over Evelien op evelienvanderwerff.info